Zelená úsporám

01.01.2010 00:00

 

Proč zateplovat?

Zateplení domů je řešením, jehož důsledky pocítíme okamžitě. Změní se tepelná pohoda v obytných prostorách, zlepší se mikroklima v domě. Zateplení je v dnešní době i jednou z mála výnosných investic, ať už trhy zmítá krize a kurz koruny je jakýkoli. Spotřebujete totiž méně energie nejen na vytápění v zimě, ale i na chlazení v létě. Tím rovněž přispějete ke snížení škodlivých emisí. Kdo zatepluje, ten si je vědom své odpovědnosti vůči životnímu prostředí. Hezký vzhled objektu a zvýšení jeho tržní hodnoty je prakticky jen další přidanou hodnotou zateplení.

Zateplení znamená reálné úspory již od prvního dne. Chcete-li udělat něco pro sebe, k tomu ušetřit a zároveň výhodně investovat – zateplujte!

Co je vnější tepelně izolační kompozitní systém (ETICS)?
Zateplovací systém je obal svislých konstrukcí, který snižuje únik tepla z budovy. Kromě okamžitých finančních úspor za náklady na vytápění má řadu dalších ekonomických a technických výhod.

 

  

 

 

Ekonomické výhody = úspora

U rekonstrukcí:

  • možnost úspor 30 – 60% nákladů na vytápění
  • nižší provozní výkon topné soustavy = delší životnost
  • eliminace negativních vlivů teplotních změn v konstrukci
  • prodloužení životnosti fasády

U novostaveb:

  • instalace topného zdroje a topné soustavy s nižším výkonem – za nižší cenu
  • možnost zmenšení tloušťky konstrukce a získání prostoru navíc
  • návratnost investice
  • zvýšení povrchové teploty vnitřní strany obvodové konstrukce
  • zlepšení tepelné pohody
  • snížení rizika kondenzace
  • omezení vzniku plísní
  • eliminace tepelných mostů
  • vyšší akumulace obvodové konstrukce
  • možnost instalace solárních kolektorů a tepelných čerpadel
  • lepší odolnost konstrukce vůči povětrnostním vlivům
  • pozitivní vliv na celou stavbu

 

Výběr vhodných izolačních materiálů a systémů

Pěnový polystyren nebo minerální vlna?

Součinitel tepelné vodivosti obou materiálů je podobný. V případě stejné tloušťky desek tepelné izolace by byla úspora energie obdobná. Který systém si vybrat? Obě řešení mají své výhody. Obě mohou být aplikována na nové i rekonstruované budovy. I přesto jsou však mezi pěnovým polystyrenem a minerální vlnou určité rozdíly, podle kterých si každý vybere vhodný systém.

 

Nejdůležitější vlastnosti pěnového polystyrenu

 

Pěnový polystyren se vyznačuje velmi nízkou nasákavostí a díky tomu neztrácí své tepelně izolační vlastnosti. Neobsahuje žádné zdraví škodlivé látky. Je velmi lehký a má dobré mechanické vlastnosti (pevnost v tahu cca 80 kPa a pevnost v tlaku cca 130 kPa). Zvuková izolace není vysoká. Nízký je součinitel prostupu vodních par: cca 12 x 10–6 g/(mhPa). Teploty vyšší než +80 °C a většina organických rozpouštědel pěnový polystyren poškozuje. V systému ETICS je možné použít pěnový polystyren splňující požadavky EN 13163:2004 pro CS(10)70 nebo CS(10)100. Materiál tepelné izolace nesmí šířit oheň, tzn. musí být samozhášivý se stabilními rozměry potvrzenými výrobcem (po určité době). Desky rozměrů 100 x 50 cm.

Nejdůležitější vlastnosti minerální vlny

 

Minerální vlna je odolná vůči vysokým teplotám (vlákna z přírodních hornin se začnou tavit po dvou hodinách při teplotách vyšších než 1000 °C). Tepelný odpor pojiv a hydrofobních látek (přídavné látky) je méně příznivý. Minerální vlna je klasifikována jako nehořlavý materiál a je odolná vůči většině chemických látek. Součinitel prostupu vodních par je velmi vysoký: cca 480 x 10–6 g/(mhPa) zaručuje přímost prostupu vodních par. Dříve zmíněné hydrofobní látky limitují schopnost vody vzlínat a dále absorpci vodních par obsažených ve vzduchu. Desky z minerální vlny jsou značně těžké, mají malou tuhost a relativně nízkou pevnost. Zatížení způsobující 10 % deformaci je cca 40 kPa. Vlákenná struktura desky dodává stěnám dobrou akustickou izolaci.

V systémech ETICS mohou být použity minerální vlny, které splňují požadavky normy EN 13162:2004 pro CS(10)40 (zatížení způsobující 10 % deformaci minerální vlny je min. 40 kPa). V systémech ETICS jsou používány dva druhy minerální vlny. Jedná se o minerální vlnu s podélnou orientací vláken (hustota 120 až 160 kg/m³, pevnost při rozlomení kolmo na plochu desky > 10 kPa); desky s rozměry 50 cm x 100 cm, nebo o desky s kolmou orientací vláken (hustota 80 až 120 kg/m³). Díky tvaru (obvyklé rozměry jsou 20 x 120 cm) se těmto deskám většinou říká lamelové.

Porovnání technologických a konstrukčních vlastností pěnového polystyrenu a minerální vlny

Vlastnosti

Pěnový polystyren

Minerální vlna

Vhodnost pro mechanické zpracování

velmi dobrá

dobrá

Úprava povrchu broušením

velmi dobrá

komplikovaná

Požární klasifikace

nešíří oheň

nehořlavá/nevznětlivá

Odolnost proti stárnutí

omezená

dobrá

Odolnost vůči mikroorganismům

dobrá

velmi dobrá

Povolená výška pro aplikaci

22,5 m

bez omezení

Nebezpečí pro člověka

není nebezpečný

možné nebezpečí – prach vzniklý během zpracování

Odolnost proti organickým rozpouštědlům

není odolný

zcela odolná

Hmotnost 1 m² ETICS (10 cm izolace)

cca 15 kg

cca 30 kg

Systém konečné úpravy povrchu

minerální, akrylátová, silikátová, silikonová a silikon-silikátová omítka

minerální, silikátová, silikonová a silikon-silikátová omítka